2022 októberében közzétett kérdőívünkben olyan kérdésekre kerestük a választ, amelyek az ünnepi szezon megkezdése előtt iránymutatást adhatnak a játékpiac legerősebb időszakára való felkészüléshez. A kutatás többek között a jelenlegi gazdasági helyzet befolyásoló szerepének, illetve az ügyfelek ajándékvásárlási tendenciáinak feltárására irányult. A több mint 10 000 kitöltő válaszait összegezve átfogó kép született arról, mire számíthatnak a játékpiac szereplői idén karácsonykor. 

A válaszadók 64%-a érezte úgy, hogy a jelen gazdasági helyzet befolyásoló erővel bír karácsonyi ajándékvásárlására. A kitöltők csaknem 21%-a számára viszont a válsághelyzet nem számít befolyásoló tényezőnek, ha a karácsonyfa alá kerülő újdonságokról van szó. A válaszadók 16%-a pedig októberben még nem tudta megítélni, hogy a gazdasági helyzet milyen hatással lesz ajándékvásárlási szokásaira. 

Ennek ellenére, amikor a kérdőív kitöltőit arról kérdeztük, hogy mely 3 legfontosabb szempont alapján választanak ajándékot gyermeküknek, a válaszadók elsöprő mértéke (88%) a gyermekük saját kérését és vágyát helyezte előtérbe. A gyermek saját kívánságait a játék hasznossága és minősége követte. A több funkció és a márkanév pedig ebből a szempontból háttérbe szorult. 

Habár az első 3 legfontosabb szempont között nem szerepel, a játék ára a szülők szemében sem elhanyagolandó tényező az ajándékvásárlás folyamatában. A kérdések között szerepelt az is, hogy a válaszadók milyen értékben vásárolnak karácsonyi ajándékot gyermekenként. A legtöbben (27,4%) 5.000 és 10.000 Ft közötti ajándék mellett döntenek, ezt pedig szorosan követi a 10.000–15.000-es értéksáv. A válaszadók 8,2%-a vásárol 30.000 Ft feletti összegben ajándékot a karácsonyfa alá egy gyermeknek. Emellett pedig egyenlő arányban döntöttek a kitöltők a 0–5.000 Ft-os értéksáv és az Egyéb válaszok mellett, ahol a megadott válaszok között a „Nem vásárlok ajándékot” és „A párom vásárolja az ajándékokat” válaszok voltak a legnépszerűbbek. 

Az ajándékvásárlás legmegfelelőbb időpontja szintén megosztó kérdés volt: a kérdőívre válaszoló szülők 36,9%-a a novembert tűzte ki az ajándékbeszerzés idejének, és csupán a válaszadók 7,3%-a hagyja az ajándékvásárlást az adventi időszakra. A kérdőív kitöltőinek 36,4%-a tervezte úgy, hogy már októberben elkezdi a karácsonyi ajándékvásárlást. Adataink azonban nem támasztották alá ezt a jelentős arányt: az októberben elért forgalmunkat tekintetbe véve arra a következtetésre jutottunk, hogy az igazi karácsonyi készülődés mégiscsak novemberben vette kezdetét. 

És hogy mik lesznek idén a karácsony slágertermékei? A TOP25 Black Friday-termékünk iránymutatásul szolgálhat ebben a kérdésben: a társasjátékok ebben az időszakban is fénykorukat élik, a tavalyi év kedvenceire, mint például a Fejjel lefele kihívás, a Fel ne ébreszd aput, a Szuper Mágikus Jinn és az Undi Guszti társasjátékokra pedig idén is sokan lecsapnak. A jól bevált kedvencek mellett egy új termék, a Finnyás Cicus társasjáték is nagy érdeklődésnek örvend. A közkedvelt játékkategóriák közé tartoznak továbbá a kreatív készségfejlesztők, amelyek közül a tavalyi évben már népszerű smART Sketcher idén is a lista élén szerepel. A Black Friday-időszak második legnépszerűbb terméke, a Kreatív Rajziskola, egy új kreatív szett, amely várhatóan sok karácsonyfa alatt visszaköszön majd.  Emellett pedig a statisztika alapján a kisebbeknek szóló Rajzvarázs rajzkészlet is sok kisgyerek arcára mosolyt fog csalni az ünnepek idején. És természetesen az örök kedvenc LEGO-termékekről sem feledkezhetünk meg, amelyek közül a Black Friday kampány keretében 6 termék, köztük két adventi naptár is bekerült az első 25 közé. A listában pedig egy további adventi kalendárium, méghozzá a Barbie Color Reveal: Adventi naptár 2022 is helyet kapott, így látható, hogy a szülők már javában készülnek a karácsonyi várakozás időszakára. 

  1. smART Sketcher Pro Projektor 2.0 
  2. Kreatív rajziskola 
  3. LEGO® Classic: Nagy méretű kreatív építőkészlet 10698 
  4. Tomy Toomies: 2 az 1-ben Buborékkészítő konyha szett 
  5. Fejjel lefelé kihívás társasjáték 
  6. LEGO® BOOST: Kreatív robotok – 17101 
  7. ThinkFun: Zingo a bingó! társasjáték 
  8. Finnyás Cicus társasjáték 
  9. Fisher-Price: Little People átalakuló autópálya – mega méret 
  10. Mancs őrjárat: Átalakítható közepes kamion 
  11. LEGO Star Wars: Millennium Falcon 75257 
  12. Undi Guszti társasjáték új kiadás 
  13. Super Cool Projector diavetítő 
  14. Maszatmentes rajzoló szőnyeg 
  15. Fel ne ébreszd aput! társasjáték 
  16. Igaz vagy Hamis? Junior társasjáték 
  17. LEGO® City: Adventi naptár 60352 
  18. Rajzvarázs 
  19. Lexibook: Jégvarázs Oktató laptop – magyar és angol nyelvű 
  20. LEGO® Friends: Adventi naptár 41706 
  21. Crayola: Colour POP! irka-firka szőnyeg 
  22. Barbie Color Reveal: Adventi naptár 2022 
  23. Tomy: Építs Johnny traktort! 
  24. Szuper Mágikus Jinn – A varázslatos gondolatolvasó 
  25. LEGO® Harry Potter: Roxfort Titkok Kamrája 76389 

Kutatásunk átfogó előrejelzésként szolgál a játékpiac téli szezonjára vonatkozóan. Ennek ellenére, a jelenlegi gazdasági helyzet karácsonyi vásárlásokra gyakorolt hatását csak az ünnepek elteltével lehet teljes körűen felmérni. Amihez azonban kétség sem fér, az az, hogy a szülők, bármilyen nehézségekkel néznek is szembe, minden esetben előtérbe helyezik gyermeküket. Ez alól pedig, ahogy azt a válaszok is alátámasztották, a karácsony sem kivétel.