Hivatalosan is lezárult az Ország Játéka verseny 2023-as kiadása. Az idén 10. éve megrendezett rangos szakmai versenyt november 5-én jubileumi játszónappal koronáztunk meg, a Groupama Arénában. A fergeteges Játszónap során a gyerekek és szüleik vagy kísérőik több mint 80 játékújdonságot vehettek szemügyre és próbálhattak ki – ezek legtöbbjével eddig csak a TV-reklámok vagy az Ország Játéka közönségszavazás keretén belül találkozhattak. És míg a gyerekek kacagással töltötték be az Arénát, a zsűri összeült, hogy alaposan szemügyre vegye a nevezett játékokat, és meghozza szakmai döntését. A különböző kategóriákban versenyző játékoknak pontosan meghatározott feltételeknek kellett megfelelniük, és a legfontosabb szabály ez volt: Győzzön a legjobb! November 6-án pedig a több mint egy hónapig tartó közönségszavazás is véget ért, a voksokat összesítve pedig végre leránthatjuk a leplet a 2023-as Ország Játéka verseny nyerteseiről! 

Bébijáték kategória 

Bébijáték kategóriában a Lalaboom: Montessori bébi fejlesztőjáték nyerte el leginkább a szakmai zsűri tetszését, míg a közönségkedvenc a Fisher-Price: Kacagj és fejlődj tanuló játéktábla volt. 

Szerepjáték kategória 

A Szerepjáték kategóriát a szakmai zsűri szemében a Jabadabado: Szerszámos öv – 10 részes nyerte, a közönségszavazatok alapján pedig a LEGO Friends: Mobil miniház 41735 volt a győztes. 

Járművek kategória 

Járművek terén a Playmobil és a LEGO volt a nyerő: a szakmai zsűri a Playmobil: SWAT Mentőhelikopter fénnyel és hanggal 71149, a közönség pedig a Lego® Technic: Lamborghini Huracán Tecnica 42161 játék járművet nevezte az Ország Játékának. 

Interaktív játék kategória 

Interaktív játék kategóriában Bitzee interaktív digitális kisállat volt a zsűri kedvence, a közönség pedig a Beszélő Bing nyuszi plüssfigurára adta le a legtöbbször a voksát. 

Kreatív készségfejlesztő kategória 

A szakmai zsűri megítélése alapján a Maped Creativ: Karkötő készítő készlet lett idén az ország kreatív készségfejlesztő játéka, a közönség szemében pedig a BUKI: Professzionális gravírozó műhely nyerte el ezt a címet. 

STEM játék kategória 

STEM játék kategóriában a szakmai zsűri a Smart Games: Lovas Klub logikai játékot szavazta meg a kategória legjobbjának, a közönségszavazás győztese pedig a BUKI: Mikroszkóp 30 kísérlettel készlet lett. 

Társasjáték kicsiknek kategória 

Társasjáték kicsiknek kategóriában a zsűri holtversenyt szavazott a Kuruzsló és Tsa. – Quedlinburgi Futam és a Deszkalózok – Csak semmi fánik! között. A közönség ezzel szemben a Bogyó és Babóca: Hónapos társasjátéknak szavazta meg az első díjat. 

Családi/parti társasjáték kategória 

Családi/parti társasjáték kategóriában a zsűri a Hallatlan társasjátékot, a közönség pedig az Uno Quatro társast ítélte meg a legkiemelkedőbbnek. 

Gamer társasjáték kategória 

Gamer társasjáték kategóriában a szakmai zsűri szemében a Medvepark társasjáték, míg a közönség szerint a Stranger Things: Hellyel lefelé társasjáték volt a nyerő. 

A szakmai zsűri és a közönség által odaítélt díjakon kívül a kedvenceket két különdíjjal is megjutalmaztuk. A JimJam különdíját idén az Árnyékmókus társasjáték nyerte el. Idén pedig másodjára adunk át Játszónap különdíjat, amelynek nyertese a Silverlit: Csupaszív Pingvin interaktív figura lett.  

Ezúton is gratulálunk a győzteseknek! Reméljük, a díjazott játékok a Ti tetszéseteket is elnyerik, és ki tudja? Kedvenceitek talán karácsonykor a fa alá is bekerülnek…