Már kicsik és nagyok is EB-lázban égnek, hiszen elindult a tavaly elmaradt Labdarúgó Európa Bajnokság, az EURO2020. Ezen alkalomból hoztunk néhány érdekes tényt a korábbi évek bajnokságairól, amelyek biztosítják a délutáni és esti meccsekre való hangolódást!

1.

A bajnokság történetének legsikeresebb országai Németország és Spanyolország. Mindkét ország válogatottja háromszor tudhatta magának a kupagyőztes címet, viszont Spanyolország az egyetlen, aki egymást követő bajnokságokon is nyert (2008 és 2012).

2.

Németországnak is megvan a maga rekordja: egyszerre büszkélkedhet a legtöbb szerzett és a legtöbb beengedett góllal. Mindeddig 72 gólt rúgott a válogatott, és 48 gól talált be a német kapukba.

3.

Az olaszok érmefeldobással is nyertek meccset. Az 1968-as EB-n, ami mindössze a harmadik volt, még nem alakult ki a büntetőrúgások gyakorlata. Így az egyik nyitómeccsen a házigazda olaszok és a Szovjetunió között egy érme feldobásával dőlt el a pályán döntetlennel zárt meccs.

4.

A portugál válogatott az egyetlen, aki hazai terepen kapott ki az EB döntőjében. A 2004-es bajnokságot Portugália szervezte, de mindenki nagy meglepetésre a görögök vihették haza a kupát.

5.

A kupa hivatalos neve Henri Delaunay Kupa. Egy francia labdarúgó-sportvezetőről nevezték el, aki az UEFA első főtitkárává vált. Ő javasolta, hogy a kezdetben csak néhány nemzettel számoló bajnokságot egész Európára kiterjedően rendezzék meg. Tervét csak halála után 5 évvel, 1960-ban váltották valóra. A Delaunay családban az alma nem esett messze a fájától, mert Henrit a fia, a szintén sportvezető Pierre követte második főtitkárként.

+1

A kupa magassága 60 cm, súlya pedig 8 kg!