November végén már csupán egy lépcsőfok választ el a karácsonyi készülődéstől. Ez pedig egyúttal azt is jelenti, hogy sokan nemcsak megírták karácsonyi kívánságlistájukat, hanem már el is kezdték beszerezni a fa alá kerülő meglepetéseket. Ahogy az a JátékNet.hu tavaly őszi, karácsonyi ajándékvásárlással kapcsolatos kérdőívére érkezett válaszokból kiderült, a megfelelő meglepetés kiválasztásakor a válaszadó szülők 88%-a gyermeke kérését/ vágyát helyezi előtérbe. A játék hasznossága, minősége és ára emellett mind háttérbe szorul.

A 2023-as Ország Játéka versenyre érkezett közönségszavazatok és a JátékNet.hu eddigi eladásainak vizsgálata ilyen módon rálátást biztosíthatnak arra, hogy mely társasjátékok az idei év várható hazai slágertermékei. Mivel kutatásunk során nemcsak a kicsiknek szóló, hanem a családi/parti és összetettebb társasokat is górcső alá vettük, listánkban olyan társasok is szerepelnek, amelyek tinik és felnőttek számára nyújtanak végtelen szórakozást. De nem is húzzuk tovább a szót, lerántjuk a leplet a tíz legesélyesebbnek tűnő társasjátékáról:

  • • Tomy: Verd át a kamerát! ügyességi játék
  • • Bogyó és Babóca: Hónapos társasjáték
  • • ThinkFun: Zingo a bingó! társasjáték
  • • Rókanyomon társasjáték
  • • HangMemo társasjáték
  • • Jancsi és Juliska társasjáték
  • • Uno: Quatro társasjáték
  • • Szemétfaló kukásautó társasjáték
  • • Hitster társasjáték
  • • Stranger Things: Hellyel lefelé társasjáték

Ez a várható sikerlista minden korosztály számára tartogat játszani valót. Örök kedvencek a könyvek, sorozatok és mesehősök köré épülő játékok: ilyenek például a Bogyó és Babóca, a Stranger Things és a Jancsi és Juliska tematikus társasok. Emellett a régi kedvencek újra- és továbbgondolt változatai is nyerők – gondoljunk csak az UNO kártyajátékra épülő Uno: Quatro társasjátékra! Ha kíváncsiak vagytok, mégis mi lehet a felsorolt 10 játék sikerének kulcsa, az alábbi részletes ismertetőnk választ adhat a kérdésre:

• Tomy: Verd át a kamerát! ügyességi játék

Adott egy kamera és egy elrejtett drágakő. A gyerekek feladata megtalálni a drágakövet, és hatástalanítani a kamerát, mielőtt az rajtakapná őket. A játék kezdetét ugyanis az asztalra, polcra vagy más felületre helyezett kamera bekapcsolása jelenti. A játék ideje alatt a mozgásérzékelő kamera jobbról balra forogva pásztázza a terepet. Amíg a szigorú tekintetű kamera mozgásban van, a játékosok is szabadon mozoghatnak a teremben. Ám ha a kamera lefagy, a játékosoknak is kővé kell dermedniük – ugyanis, ha megmozdulnak, rajtakapják őket, és KIESNEK! A klasszikus tolvajlépés játék, amelynek egy eléggé morbid változatát a Squid Game: Nyerd meg az életed koreai túlélősorozatban is láthattunk, most a családi délutánokat teszi izgalmasabbá. Az egész családot mozgásba lendítő családi ügyességi játék méltán szerepel hát a várható slágertermékek listáján.

• Bogyó és Babóca: Hónapos társasjáték

Bartos Erika Bogyó és Babóca mesesorozatának első kötete 2004-ben jelent meg. Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány az eltelt csaknem 20 évben többezer kisgyermek szívébe befészkelte magát, a mesekönyvek pedig idővel animációs sorozattal és egyéb tematikus termékekkel – köztük társasjátékokkal, egészültek ki. A család legújabb tagja a Bogyó és Babóca: Hónapos társasjáték, amely az Ország Játéka 2023 versenyen Kicsiknek szóló társasjáték kategóriában a közönségdíjas lett. A játékban az évszakokkal történő megismerkedésé a főszerep, a doboz ráadásul négy különböző, eltérő nehézségi szintű társasjátékot nyert. A játékok szabályai kivétel nélkül egyszerűek és könnyen tanulhatók, így a kis kalandorok Bogyó és Babóca társaságában fedezhetik fel a játékos tanulás örömeit.

• ThinkFun: Zingo a bingó! társasjáték

Ha örökzöld társasjátékról beszélünk, a Zingo ki nem maradhat a sorból. A gyors, szórakoztató párosító játék világszerte számos országban, számtalan díjt nyert el. A zingózás élményéből pedig azoknak sem kell kimaradniuk, akik még nem ismerkedtek meg a betűk világával – a játékhoz a képek és a leírt szavak egyaránt felhasználhatók! Fejleszti a szókincset, a koncentrációt és a memóriát. Nem meglepő hát, hogy még ennyi év után is az élmezőnyben jár.

• Rókanyomon társasjáték

A Rókanyomon társasjátékban szó szerint róka-nyomon kell lenni. Ebben az izgalmas, 15–30 perc alatt lejátszható társasban a gyerekek kis detektívek bőrébe bújnak, és egy rétestolvaj nyomába erednek. Egy fantasztikus kooperatív társasjáték, amely észrevétlenül fejleszti a logikus gondolkodást, és tréfából sem szenved hiányt. A Rókanyomon 2017-ben jelölték a Kinderspiel des Jahres rangos szakmai díjra, 2018-ban pedig sikerült is bezsebelnie a Cannes-i As d’Or – Jeu de l’Année Enfant díjat.

• HangMemo társasjáték

Fülelj, válassz, játszd vissza, és nyerj! – ennyi a játékosok dolga a Zanzoon legújabb társasjátékában. A hangfelismerő és memóriajáték során ráadásul még a szabályok végigolvasásával sem kell törődni – a játékmester a kör teljes lebonyolítását a kezébe veszi! A játékosoknak csupán párosítaniuk kell a játékmester által lejátszott hangot a négy kategória egyikéhez (Zene, Állat, Jármű vagy Ember), és észben kell tartaniuk a lejátszott hangok kategóriáját. A soron következő játékosnak ugyanis a saját hangjához tartozó téma előtt az előző játékosok témáit is sorban vissza kell játszania a panel megérintésével. A játék ráadásul egyedül is játszható – ebben a módban a játékosnak a saját rekordját kell megdöntenie. A HangMemo társasjáték az a játékújdonság, amelyet az egész család izgatottan próbálhat ki az ünnepi ebéd után.

• Jancsi és Juliska társasjáték

Új kiadással tér vissza a Jancsi és Juliska társasjáték, a mézeskalácsházból előbújó vasorrú bába pedig újra aranykorát éli! A játék során Jancsi és Juliska a mézeskalács házikóról szeretné leszedni a legfinomabb cukorkákat, de ez korántsem egyszerű feladat. A boszorkány árgus szemekkel figyeli őket, és ha a gyerekek nem a megfelelő cukorkát választják, előugrik rejtekéből, és magyar hangon förmed rá a két kisgyerekre. Egy bohókás, szórakoztató játék, amelyben a szerencséé a főszerep.

• Uno: Quatro társasjáték

Újabb Ország Játéka 2023 nyertes játék áll előttünk, ez pedig nem más, mint a Családi/Parti társasjáték kategóriában győzedelmeskedő Uno: Quatro társasjáték. Ebben a könnyen tanulható, pörgős logikai játékban a klasszikus „4 a nyerő” játék szabályai az UNO világával ötvöződnek. A játék hozza a klasszikus UNO életérzést, viszont a két nagy klasszikus ötvözése izgalmas újdonságként hat a játékosokra. Mivel ebben a játékban az egymással való kiszúrás kiemelt fontosságú, érdemes még a játék előtt leszögezni a „NINCS SÉRTŐDÉS!” alapszabályt. Egy szórakoztató játék, az egyszerű, ám izgalmas csavarral bíró társasok kedvelőinek.

• Szemétfaló kukásautó társasjáték

Pufi Röfi, Finnyás Cicus, Falánk Szörny, és most már a Szemétfaló Kukásautó – a kicsik legkedvencebb, haspók játékainak sora új taggal bővül! Szemétfaló Úr üres pocakkal érkezik a játéktérre, de ezen a gyerkőcök egyhamar segíthetnek. A játék célja ugyanis nem más, mint az, hogy a játékos mielőbb megszabaduljon saját szemétkupacától. A játékosok kártyákat húznak, és az azon szereplő színnek és formának megfelelő szeméttel kell megetetniük Szemét Uraságot. De ha a Kukásautó túlságosan jóllakik… nos, akkor kiköpi a szemetet, és a soron lévő játékosnak a teljes szemétkupacot maga elé kell vennie. Itt a szerencséé a főszerep… és persze a szemétgyűjtésen!

• Hitster társasjáték

Egy nagyszerű partijáték, az elmúlt 100 év több mint 300 legnagyobb slágerével. A játék egy ingyenesen letölthető alkalmazással lesz teljes: a pakliból kihúzott kártyán található kódot be kell olvasni az alkalmazásba, és a zene automatikusan elindul. A játékosoknak nem a dal címét, előadóját vagy pontos kiadási évét kell kitalálniuk, hanem csupán azt kell kitalálniuk, hogy a dal az előttük lévő zenei idővonal melyik pontjára illeszthető be. Az éneklős, bulis partijátékok az elmúlt években egyre nagyobb teret hódítanak a játékpiacon, így nem meglepő, hogy a Hitster is felkerült karácsonyi toplistánkra. Vajon ki lesz az este Hitstere?

• Stranger Things: Hellyel lefelé társasjáték

A Stranger Things őrület 2016-ban vette kezdetét. A Netflixen futó sikersorozat azóta már négy évadot tud maga mögött, és a történet körül kialakult kultusz sokféle merch-termék elterjedését eredményezte. Ezek egyik legjobbika pedig mindenbizonnyal a Stranger Things: Hellyel lefelé társasjáték, amely Gamer társasjáték kategóriában elnyerte a 2023-as Ország Játéka verseny közönségdíját. A kooperatív társasjáték során a játékosok az 1. és 2. évad karaktereinek bőrébe bújva indulnak Will megmentésére. A minifigurákkal és akciókártyákkal a játékosok segíthetnek elmenekülni Tizenegynek, és szembeszállhatnak a Hellyel lefeléből szabadult Demogorgonokkal is. A játék fejleszti a kooperációs készséget, az igényesen kidolgozott minifigurák láttán bizonyára pedig minden Stranger Things rajongó szíve hevesebben dobog.