Az idő múlását legjobban a közelgő eseményekre való várakozással és visszaszámlálással szemléltethetjük – ilyen viszonyítási pont lehet egy szülinap, évforduló, az iskolakezdés – vagy október vége felé közeledve: a karácsony! Mint a JátékNet.hu tavaly őszi kérdőívére érkezett válaszokból kiderült, a legtöbb szülő már októberben (36,4%) és novemberben (36,9%) beszerzi az ünnepi ajándékokat, így kijelenthetjük, hogy a karácsony szelleme már jóval az adventi időszak kezdete előtt átjárja a hazai szíveket.

De vajon melyek lesznek az idei év slágertermékei Magyarországon – azok a játékok, amelyek a legtöbb fa alatt visszaköszönnek majd? Utánajártunk a kérdésnek, és a 2023-as Ország Játéka versenyre érkezett szavazatok, illetve a JátékNet.hu eddigi eladásai alapján a következő tíz termék tűnik a legesélyesebbnek erre a szerepre:

 • Nenuco Sára interaktív baba kiegészítőkkel
 • Tomy Toomies: Habkávézó fürdőjáték
 • Crayola Művésztoll neon zsírkrétával
 • Csupaszív Pingvin
 • Harry Potter: Mágikus Dobby házimanó interaktív figura
 • Dyson vezeték nélküli rúdporszívó
 • Airbrush Plush: Style 4 Ever sötétben világító, színezhető plüss unikornis
 • Gabi babaháza Purrfect babaház
 • Lego® Technic: Lamborghini Huracán Tecnica 42161
 • Bitzee interaktív digitális kisállat

Ez a lista remekül tükrözi a gyermekek érdeklődési körének sokrétűségét: a kreatív és interaktív, elektronikus játékok mellett továbbra is különösen népszerűek az építőjátékok és a szerepjátékok is. Az utóbbi esetében ráadásul már önmagában egy igazán széles skáláról beszélhetünk: bébijátékok, mesehős-játékok, rúdporszívók örvendenek kimagasló népszerűségnek. Ha kíváncsiak vagytok, mi lehet a titok ezen játékok sikere mögött, az alábbi részletes ismertetők választ adhatnak erre a kérdésre:

 • Nenuco Sára interaktív baba kiegészítőkkel

A játékbabák azok az örökzöld termékek, amelyek 100 évvel ezelőtt is hasonlóan népszerűek voltak, mint napjainkban, így nem meglepő, hogy Sára, a Nenuco legújabb interaktív babája, az első 10 várható legnépszerűbb termék közé tartozik. A Nenuco az egyik leghíresebb babamárka, amelynek története egészen 1977-re nyúlik vissza. A Nenuco játékbabái puhák, selymes tapintásúak és babaillatúak, a velük való játék pedig olyan értékekkel ruházza fel a gyermekeket, amelyek elősegítik a kognitív, szociális, kommunikációs és motoros készségeik fejlődését. Ez pedig Sára baba esetében sincs másképp: a baba ugyanis különböző interaktív funkcióival gondoskodásra tanítja a gyerekeket. Sára 11 különböző funkcióval teszi érdekessé a szerepjátékokat: megetethető és megitatható, összepiszkítja a pelusát, sőt, a pelustól még ki is pirosodik a popója. A rózsaszín body-t és sapkát viselő baba emellett valódi könnyeket sír, imád fürdeni, buborékot fújni és aludni – ugyanis, ha a cumi a szájába kerül, azonnal lehunyja a szemét. A babához számos kiegészítő, köztük pelenka, cumisüveg, cumi, bili és egy fürdőkacsa is tartozik, hogy a Sárával való játék valóban egy valódi csecsemőről való gondoskodás érzését imitálja.

 • Tomy Toomies: Habkávézó fürdőjáték

A TOMY TOOMIES a TOMY játékóriás kisgyermekeknek szóló márkája. Ezek a bébijátékok jellegzetes színvilágukról és minőségi kidolgozásukról ismertek, a márkához tartozó fürdőjátékok pedig hosszú évek óta a hazai közönség kedvencei közé tartoznak. Olyannyira, hogy a Tomy Toomies: 2 az 1-ben Buborékkészítő konyha szett a zsűri döntése alapján 2021-ben elnyerte az Ország Játéka verseny Bébijáték kategóriájának fődíját. Most pedig úgy tűnik, hogy a Buborékkészítő konyha új testvére, a Habkávézó fürdőjáték, is hasonló népszerűség elé néz. A kiváló minőségű készletben egy csempére vagy a kád szélére ragasztható kávézó-állomás, bögrék, cukortartó és egy mosolygós tejes kancsó vár a gyerekekre. A kávéfőző egyes részei megtölthetőek vízzel és habfürdővel, majd a vízikerék elforgatásával és a gombok elcsavarásával a gyerekek „le is főzhetik” az incsi-fincsi habpresszót, amely ezután habszórással díszíthető. Így a gyerekek pár lépésből készíthetnek mutatós bubicsínókat és hablatteket a fürdőszobai szerepjáték keretében.

 • Crayola Művésztoll neon zsírkrétával

A Crayola már több mint 100 éve a megbízhatóság, minőség, biztonság és tartósság jegyében készít írószereket és kreatív készleteket a gyerekek és alkotni vágyók számára. A kreatív megoldások úttörőjeként a Crayola mindig talál módot rá, hogy új felhasználási lehetőségekkel tegye érdekesebbé az egyszerű írószerekkel való alkotást. Ez pedig a Crayola Művésztoll esetében sincs másként, az olvasztótoll belsejébe ugyanis zsírkrétadarabokat kell helyezni, amelyeket az olvasztótoll rövid idő alatt festékké alakít, és már kezdődhet is a mázolás! A készlethez áradásul egy csomag neon színű zsírkréta, illetve színezők és gyakorlólapok is tartoznak, de a Művésztoll bármilyen felületen, akár üvegen vagy fán, is használható. Teljesen biztonságos, és bármely Crayola zsírkrétával működik!

 • Csupaszív Pingvin

Az interaktív játékairól híres Silverlit játékgyártó legújabb elektronikus állatkája nemcsak szuper játékra hívja a gyerekeket, hanem feladatot is ad nekik: a mókázást ugyanis egy mentőakció előzi meg. A Csupaszív Pingvin piszkosan, éhesen és vacogva érkezik meg új gazdijához, így hát a gyerekeknek mindenekelőtt meg kell tisztítaniuk, fel kell öltöztetniük és meg kell etetniük a kis totyogót. A gyerekek a pingvinről való gondoskodás során végigkövethetik a pingvin hangulatának változását: Az aranyos állatka több mint 20 hangot hallatva fejezi ki, hogy éppen mire vágyik és hogyan érzi magát. A különböző állapotokat és érzéseket a rózsaszín cukiság szívének színe is jelzi: ha narancssárga, éhes, ha kék, fázik, a zöld a jókedvét, a liláskék a szomorúságát, a piros pedig a vidám hangulatát jelzi, amelyhez még a pingvinektől ismert totyogó mozdulat is társul.

 • Harry Potter: Mágikus Dobby házimanó interaktív figura

A Harry Potter könyvek és filmek mágikus világa már sok éve ragadja magával a kisiskolás gyerekeket, és sok esetben szüleiket is. A Roxfort Varázslóképző tanulóinak élete körül kialakult kultusz pedig a különböző merch-ökben és tematikus játékokban, kiegészítőkben is nyomon követhető. Nem meglepő tehát, hogy a Spin Master újdonsága sok gyermek és gyűjtő érdeklődését felkeltette. A Mágikus Dobby házimanó egy interaktív figura, amely a karakter filmből ismert hangján szólal meg, és már jól ismert, ikonikussá vált mondataival repíti el kis „gazdáit” a Harry Potter világába. Beszéd közben folyamatosan mozgatja nagy, puha tapintású füleit, ami barátságos külsőt kölcsönöz neki. És a Dobby-val való játék fénypontja az a pillanat, amikor Dobby megkapja a legszebb ajándékot, amit egy házimanónak adhatnak: egy zoknit! És így Dobby szabad manó lesz.

 • Dyson vezeték nélküli rúdporszívó

A gyerekek sok esetben a játékélmény során is legnagyobb példaképeiket, szüleiket próbálják imitálni. Ebben rejlik a szerepjátékok valódi ereje, hiszen ezek segítségével a gyerekek néhány óra erejéig szüleik bőrébe bújhatnak, és olyan mindennapi dolgokban lelhetnek végtelen örömet, mint a bevásárlás, a főzés vagy éppen a takarítás. A Dyson vezeték nélküli játék rúdporszívó sikerének kulcsa is ebben rejlik: a gyerkőcök ugyanis a Dyson rúdporszívójának hű másával játszhatnak. A játék porszívó valóban működik, az apró papírfecniket gond nélkül szippantja fel, de akár morzsaporszívóként is használható. Portartálya pedig bármikor könnyedén üríthető és tisztítható. A gyerekek így játékosan ismerkedhetnek meg a valódi porszívók működésével, játék közben pedig finommotorikus mozgásuk és logikus gondolkodásuk is fejlődik.

 • Airbrush Plush: Style 4 Ever sötétben világító, színezhető plüss unikornis

A kreatív készségfejlesztő játékok terén a milliószor kiszínezhető plüssfigurák örvendenek különös figyelemnek. Az Airbrush Plush színezhető unikornis egy hófehér plüssfigura, amelynek a gyerekek a készlethez tartozó festékszóróval, színes filcekkel és az öntapadó stencil formák segítségével varázsolhatnak új külsőt. És ahogy változik a divat… úgy a plüss külseje is megújulhat, mivel mosás után ismét egy fehér vászon várja majd a kreatív divattervezőket. Az alkotás során fejlődik a kreativitás, a képzelet, a finommotorika és a szem-kéz koordináció is.

 • Gabi babaháza Purrfect babaház

Gabi babaháza nemcsak a Netflixet, hanem a gyerekek szívét is meghódította: a vegyes technikájú amerikai sorozat 2021-ben robbant be a köztudatba, és mókás dallamaival azóta is a lányok kedvencei közé sorolható. A történet a valós világban és a főhős, Gabi, varászlatos babaházában, ahol Pandival, Szirénkével, Süti cicával és a többi macskabaráttal indulnak cicasztikus kalandokra. A Purrfect babaház a sorozatból ismert változat hű mása, a legapróbb részletekig: még a Cicaposta helyet kapott benne, amely a sorozat egyik fő eleme. A gyerekeknek csak be kell dobniuk egy szállítmányt a toronyba, majd meg kell nyomniuk a gombot, és a Cicaposta máris házhoz jön! A dobozka pedig szuper meglepetéseket rejt, amelyek köré teljes szerepjátékokat lehet építeni a sorozat alapján. A Purrfect babaház ráadásul zenél is: a ház elülső oldalán található gombot megnyomva a gyerekek meghallgathatják kedvenc Gabi-dalaikat – újra és újra.

 • Lego® Technic: Lamborghini Huracán Tecnica 42161

A karácsonyi kedvencek közül bizony az építőjátékok sem hiányozhatnak! A Lego® Technic: Lamborghini Huracán Tecnica készlettel a gyerekek a valósághű modell minden részletét maguk építhetik meg. Az építőket ráadásul olyan meghökkentően hű részletek várják, mint a V10 motor, a kormányzás lehetősége, vagy a nyitható ajtók, így a játékszett nemcsak a gyerekeket, hanem a sportautók rajongóit is lenyűgözhetik. Mivel a 806 darabos készlethez részletes képes építési útmutató tartozik, a járgány összerakásához nincs szükség műszaki jártasságra – a gyerekek akár egyedül is kirakhatják a modellt!  A LEGO Builder alkalmazás ráadásul a felnagyítható 3D-s videóval segíti elő az építést, és a haladás nyomon követését is lehetővé teszi.

 • Bitzee interaktív digitális kisállat

A Bitzee interaktív digitális kisállattal a gyerekek belevethetik magukat a digitális kisállat-tartás rejtelmeibe. A Bitzee ráadásul túlmutat a kétdimenziós képernyőn: a 3D.s virtuális kiskedvencet a gyerekek megérinthetik, és a megfelelő gondoskodással végignézhetik, ahogyan felnő, és kölyökből felnőtt, majd szuper Bitzee-vé válik! A kis dobozban összesen 15 digitális kisállat rejtőzik, amelyeket a gyerekek megsimogathatnak, megetethetnek, trükkökre taníthatnak, jelmezekbe bújtathatnak, és akár még el is altathatnak. A Bitzee-állatkákról való gondoskodás pedig nem kis felelősséggel jár – ha a gyerekek elhanyagolják virtuális kisállatukat, az szomorú lesz, és a felnőtt Bitzee akár még kölyök formájára is visszafejlődhet! A digitális kisállat gondoskodásra, felelősségvállalásra tanítja a gyerekeket. A Tamagotchi rajongói pedig teljes nosztalgia-hangulatba kerülhetnek, és gyerekkori kedvenc játékuk modern továbbgondolását fedezhetik fel Bitzee-ben.