A játékgyártás fontos szempontja, hogy a játékok a lehető legbiztonságosabbak legyenek, miközben továbbra is elérhető áron lehet őket értékesíteni. A változó igények és trendek számos kihívás elé állítják a tervezőket és a gyártókat. Az elmúlt évtizedek első számú alapanyagává vált műanyag már nem illik a környezettudatos jövőképbe.

A műanyag könnyű, felülete sima, viszonylag jól ellenáll a környezeti hatásoknak és megfizethető. Azonban a nehéz bomlása és a korlátozott újrahasznosíthatósága miatt át kell gondolnunk, hogy mit gyártunk műanyagból és mire keresünk alternatívát. A tartós, akár évtizedeken át kitartó játékok, például a társasjátékok esetében nem jelent akkora gondot a műanyagfelhasználás, mint a babajátékok esetén, amiket csupán pár hónapig használnak a gyerekek. Utóbbiak, ha használhatatlanná válnak, vagy kihasználatlanság miatt elajándékozás helyett a szemetesben végzik, jelentős terhet rónak az egyébként is egyre nehezebben kivitelezhető hulladékgazdálkodásra.

A Technavio nevű angol piackutató cég már 2018-ban megjósolta, hogy a következő négy évben, vagyis 2022-ig 11%-os emelkedés várható a környezetbarát játékok piaci részesedésében. A teljesen ezekre szakosodott kisebb gyártók mellett az olyan óriásvállalatok, mint a LEGO is folyamatosan dolgozik saját termékeinek környezetbaráttá alakításán. Ez egyrészt jelenti a nem lebomló anyagok megerősítését, és ellenállóvá tételét, hogy így kerüljék el a játékok korai kidobását. Másrészt a cég tervbe vette, hogy 2030-ra legtöbb termékük növényi eredetű vagy újrahasznosított alapanyagokból készüljön.

Az újrahasznosítás új életet ad a már legyártott, ám nem lebomló anyagoknak. Amennyiben mégis új anyagokból készült, ám környezetbarát játékokat keresünk, érdemes visszanyúlni a régről ismert anyagokhoz: a fához vagy a textilhez. Ezek mellett természetesen sorra kerülnek a köztudatba más régi vagy új, a természetből nyert alapanyagok. A természet erőforrásait használva, de nem kihasználva sorra jönnek létre az olyan termékek, amik élettartamuk végével nem töltenek majd évtizedeket az óceáni szemétszigeteken.

Ahogy más termékek esetén, úgy a játékgyártásban is feltörőben van a bambusz, ami tartós, szilárd, de könnyen formázható növényi alapanyagot nyújt. A kisgyerekeknél előtérbe kerülnek a lágyabb anyagok, amivel biztosan nem sértik meg magukat; ilyen anyag a parafa. Az amerikai piacon a nagy mennyiségű kukoricatermesztés miatt kézenfekvő volt, hogy ezt a növényt az élelmiszeriparon kívül is hasznosítsák; a megfelelő eljárással textilanyagot vagy kitűnő, mosható és antibakteriális tömőanyagot kapnak belőle a kukoricakeményítő kivonása után. A játékok fő anyagain kívül a szinte láthatatlan alkatrészeket is előállíthatjuk környezettudatosan. A fa játékok lakkozására például alkalmas a méhviasz, így nem csak természetes, de egészséges is lesz a játék bevonata.