A nyugati trendek rendszerint rövid késéssel, de elérik Magyarországot is. A francia játékpiac 2020-as alakulásának áttekintésével levonhatjuk a következtetéseket arról, mire számíthatunk 2021 első negyedévében.

Ahogy több országban, úgy Franciaországban is stabil maradt a játékpiac a vírushelyzet idején. Mindössze 1,5%-os csökkenés volt érzékelhető a kereskedelem ezen szegmensében. Bár az eladások összmennyisége 8%-kal csökkent, a vásárolt termékek átlagára 7%-kal nőtt. Ezt nem az árak növekedése, hanem a vásárlók drágább termékek iránti érdeklődése okozta. A kisebb kosárértékű impulzusvásárlások egy részét felváltotta az eltervezett, nagyobb értékű, minőségibb termékek megvásárlása.

Tavasszal az időjárás kedvezett a kültéri játékoknak és szabadidős eszközöknek. A szabadidő eltöltésére alkalmas helyek lezárásával ugrásszerűen megnőtt a kültéri játékok eladása. Ilyenek a játékkuckók, a csúszdák vagy a homokozó és kertészkedő játékszettek.

A beltéri játékok közül a kirakósok és a társasjátékok vezették a mezőnyt. A legkeresettebb játékok nem csak a gyerekeknek nyújtottak vidám pillanatoknak, de a család együtt is élvezhette őket. Ez a kategória az eladások abszolút győztese; 8%-ról 18%-ra növekedett a társasjátékok iránti kereslet, és ez a tendencia várhatóan idén is folytatódik. A Hasbro és a Mattel három játéka is bekerült a top10 eladott játék közé: az angolul Pay Day néven ismert pénzgazdálkodási társasjáték, valamint a nálunk is népszerű Uno és Monopoly. A vásárlók újra felfedezik a klasszikusokat.

A nyári nyitás idején a piac rehabilitálta önmagát, ismét növekedett az építőjátékok (5%-os emelkedés), a gyerekeknek szánt elektronikus játékok (6%-os emelkedés) és az óvodás korú gyerekek fejlesztő játékainak eladása. A piac őszi alakulása hullámzó volt; a teljes lezárással töltött novemberben a játékok iránti kereslet zuhant, ám karácsony közeledtével decemberben új erőre kapott, akár csak nálunk.

Az, hogy Európában hogyan alakul a 2021-es játékpiac, függ az országonként eltérő vírushelyzettől. Egyelőre úgy tűnik, az első negyedév még ebben a rendkívüli állapotban zajlik majd, így továbbra is az aktuális keresletnek megfelelően érdemes készülni.