Közeledik a karácsony és ezzel a játékpiac főszezonja. Azonban nem szabad megfeledkeznünk egy kevésbé szezonális szegmensről, a csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt játékokról sem. Az Independent most összeállított egy toplistát az éppen ennek a korcsoportnak szánt zenélő játékokról.

A zenélő játékok olykor bosszúságot okozhatnak a felnőttek számára, ám a gyerekeket szórakoztatják, sőt, fejlesztik is. Ezek a többfunkciós, felfedezést igénylő játékok serkentik a kíváncsiságot és utat adnak a korai önkifejezésnek. Megtanítanak az ok-okozati összefüggésre, fejlesztik a finommotoros készségeket és a zene szeretetére nevelnek.

A családok számára a nem túl hangos játékok ideálisak. A legjobb tizenkettőt összegyűjtő, változatos listán kizárólag jó minőségű, igényes játékok sorakoznak fel. Találunk rajta gyerekzongorákat a négybillentyűs csecsemőhangszertől az érintős, valódi dallamok lejátszására alkalmas változatig. A gyerekeknek szánt hangszerek azonban nem merülnek ki a zongorában. Az egészen kicsiknek csörgő-zörgő hangszerkészletet, míg a nagyobbaknak valódi, triangulumból, dobból, cintányérból álló szettek is beszerezhetők. Nem hiányzik a felsorolásból a klasszikus xilofon sem.

Persze, a legjobb játékok azok, amelyek amellett, hogy fejlesztenek és szórakoztatnak, még szerethetők is. A toplistán szerepel tapsoló plüssmajom, zenélő zsiráf, zenedobozban rejtőző kenguru, és a Modell & Hobby által forgalmazott Lamaze márka zenélő polipja is. Ez utóbbi a Lamaze játékoktól megszokott minőségben készül, a mókás hangok mellett pedig rengeteg vizuális és tapintati élménnyel gazdagítja a babákat.

Érdemes tehát körülnézni a zenélő játékok között, hiszen felbecsülhetetlen készségfejlesztést nyújtanak már a legkorábbi életszakasztól.