A hungarikumok listája hosszú, ám idén októberben a bajai halászlé és Zsolnay porcelán mellé a Hungarikum Bizottság hungarikumnak minősítette a Magyar népmesék rajzfilmsorozatot is. A hagyományokat és népi motívumokat megörökítő mesesorozat kilenc évada rengeteg gyereket és felnőttet ültetett a képernyő elé három évtized alatt. Ki ne emlékezne A kőlevesre vagy A bíró okos lányára?

A népmesék olykor egysíkúnak vagy sablonosnak tűnhetnek, karaktereik pedig sztereotipikusnak, hiszen a szegénylegény mindig furfangos és elnyeri a királylány kezét, ám ezek a sémák szükségesek a korai életszakaszban, hogy mintegy tájékozódási pontként szolgáljanak a világ megismerése közben.

A népmeséket évszázadokon át rengetegen formálták és finomították, mire az olvasókönyvünkbe kerültek. Céljuk minden esetben tanulságok átadása, az önismeret ösztönzése, személyiségfejlesztés, vagy csupán a humor és a jó győzedelmeskedése általi feszültségcsökkentés. A mesék azonban a tankönyvekkel ellentétben arra késztetik a gyerekeket, hogy maguk vonják le a következtetéseket, és ezáltal örökérvényűek.

A mesék történetének és karaktereinek feldolgozására jó eszköz a játék. A gyerekek eljátszhatják, vagy újraírhatják a jól ismert történeteket. Erre a célra már számos Magyar népmesék tematikájú játék kapható a Modell & Hobby kínálatában. Ilyen a Magyar népmesék – társasjáték, ahol a gyerekek a saját meséjük részesei lehetnek klasszikus társasjáték formában, vagy a Magyar népmesék – kártyajáték és a Magyar népmesék – memóriajáték, amik a kedves karakterekkel fűszerezik meg a kártya- és a memóriajáték élményét. A társasjátékhoz elérhető a Hetedhét mese kiegészítő, ami még több kalandot rejt magában.