A Spin Master felvásárolta a Londonban bejegyzett Rubik’s Brand Limitedet, ezzel együtt a Rubik-kocka tulajdonjogait. A cég vezetősége elmondta, hogy számos növekedési lehetőséget látnak a Rubik márka alá tartozó termékek követlen terjesztésében.

A kanadai cég ezzel a lépéssel megerősítette a játékpiacon elfoglalt helyét STEM játékok kategóriáján. Ez az egyik leggyorsabban fejlődő játékágazat 2020-ban, amikor a fejlesztő játékok nagy mértékben felértékelődtek. Az egykor bűvös kockának nevezett játék, melyet Rubik Ernő 1974-ben talált fel és 1980-ban szabadalmaztatott világszerte, egy akkreditált fejlesztő játék.

A Rubik-kocka bizonyítottan segíti az agy és a kognitív képességek fejlődését, hatással van az intelligenciára, a játékhoz pedig szükséges egy nagy adag kreativitás is. Nem csoda, hogy a Rubik-kocka az egész világon elterjedt, mindenütt vannak rajongói és szinte sportszerűen űző játékosai. A kocka az egyik leggyakrabban hamisított magyar szabadalom, ám emellett is több száz millió eladott példánnyal büszkélkedhet a márka.

Ahogy a Spin Master alelnöke, Elizabeth LoVecchio elmondta, „A Rubik-kocka egy jelképpé vált kirakós játék, ami áthatolt a popkultúrán és 40 évre rabul ejtette a rajongókat.” A játék valóban szinte azonnal elsöprő sikert aratott, már 1980-ban számos díjjal jutalmazták Angliában, Németországban és Franciaországban, azóta pedig számtalan országban rendeztek helyi és nemzetközi megmérettetéseket. A Guinness Rekordok Könyve sem marad Rubik-kockás bejegyzések nélkül. 2018-ban egy 13 éves kínai fiú egyszerre 3 kockát rakott ki 1 perc és 36,39 másodperc alatt – kettőt a kezeivel, egyet pedig a lábaival.

Az 1994-ben alapított Spin Masternek ez a vétel immáron a 22. felvásárlása. A magyar eredetű szabadalomért átszámítva több mint 15 milliárd forintot fizettek, az adásvétel pedig 2021. január 4-én fejeződik be.