Több vagy kevesebb gyerek születik majd jövőre? Érdemes-e most a bébijátékokra specializálódni vagy túlkínálat várható ebben a rétegben? A vírus, a gazdasági helyzet, a gyermekvállalási kedv és a születésszám úgy hatnak egymásra, akár a dominó. A sor végén pedig ott állunk mi: a játékpiac.  

A Covid-19 kirobbanásakor a közvélemény egyfajta baby boomot, vagyis a születések ugrásszerű növekedését jósolta. A szórakozási lehetőségek csökkenése és a kijárási korlátozások rövid távon valóban eredményeznek pozitív kilengéseket a demográfiában, a hosszan tartó járványhelyzet gazdasági vonatkozásai azonban jellemzően kitolják a babavárást az elkövetkezendő évekre. Ez pedig olyan változás, ami a játékpiacon is érezteti majd a hatását. 

Az alacsonyabb születésszám nem jelenti a vásárlási kedv azonos irányú változását. Azok a családok, ahol már van gyermek, ennek hatására akár több játékot is vásárolhatnak, mint korábban. Az otthonmaradás és a társas interakciók csökkenése azonban hatással van a legkisebbek fejlődésére. Így azok a babák, akik idén vagy jövőre születnek, feltétlenül jó minőségű fejlesztő játékokhoz kell, hogy jussanak. 

Ez a folyamat már megfigyelhető az olyan nagy bébiételgyártóknál, mint a Nestle vagy a Danone; kevesebb fogyasztónak magasabb minőségű és árú terméket is kínálnak. Ezzel szemben a tápszergyártó Enfamil kiterjeszti a vevőkört, és az idősek igényeire szabott táplálékkiegészítőket kezdett gyártani a megszokott babáknak szánt termékei mellett. 

Az, hogy a játékpiac milyen irányba billen el, még nem egyértelmű. Egyfelől felkészülhet a kevesebb születendő gyermekre magas minőségű, ám drágább termékekkel, fejlesztő és interaktív játékokkal. Másfelől az eddig kizárólag babajátékokkal foglalkozó cégek kiterjeszthetik a kínálatukat óvodás és iskolás gyerekekre, de akár tinédzserekre és felnőttekre is. Mindenki szeret játszani, még az idősek is, csak meg kell találni a megfelelő eszközöket hozzá. 

Ha pedig bébijáték, akkor fokozottan figyeljünk a minőségre. A legkisebbeknek a Tomy Lamaze játékait ajánljuk, amelyek párnapos kortól szórakoztatják, fejlesztik és nyugtatják a babákat. A színes állatformák között mindenki megtalálja a kedvére valót. Széles a választék fürdőjátékokból, rágókákból, de akár olyan babakocsira, hordozóra rögzíthető játékokból is, amelyek út közben kötik le a gyerekeket, ezzel megkönnyítve az édesanyák mindennapjait.